Η διαχείριση των μεταναστών: από την φιλανθρωπία στην κτηνωδία

H κατάσταση πολιορκίας και η επέμβαση στην Ειδομένη σηματοδοτεί το πέρασμα από τη διαφημιζόμενη ως φιλάνθρωπη αντιμετώπιση της «μεταναστευτικής κρίσης» στην «αναγκαστική» και με σιωπηρή ομοφωνία κτηνωδία: «Η χώρα είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της για το προσφυγικό». Φυσικά η βαναυσότητα υπήρχε και πριν, αλλά τον μηντιακό τόνο έδιναν οι γενναίες προσπάθειες της αριστερής μας κυβέρνησης σε συνδυασμό πάντοτε με τις φιλάνθρωπες ανησυχίες του ελληνικού λαού (όπως παρουσιάζονταν η έντιμη στάση ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων, ανακατεμένη με τη γραφειοκρατική κερδοσκοπία των ΜΚΟ και τις σέλφις διαφόρων πρωτοκοσμικών οι οποίοι, αφού προσελκύστηκαν από τις τραγωδίες των «άλλων», αντιμετώπίζαν το ζήτημα σαν να έκαναν σαφάρι στην Αφρική).
Στο πλαίσιο της νέας τακτικής ο θλιβερός Μουζάλας μπορεί να φωτογραφίζεται  αγωνιστικά με τη ριζοσπάστρια σταρ Σούζαν Σάραντον (η τελευταία που απέμεινε, μαζί με τον κωμικό ηθοποιό Ζίζεκ, να πιστοποιεί τη ριζοσπαστικότητα της κυβέρνησης) αδιαφορώντας για την μικρή λεπτομέρεια ότι μέσα στον Δεκέμβρη μοναχά γύρω στους  100 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο.
Πολλοί από τους νεκρούς ανήκαν στην «καλή κατηγορία», έρχονταν από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ήταν πρόσφυγες. Οι υπόλοιποι ανήκαν στην «κακή κατηγορία», ήταν μετανάστες. Αν τα είχαν καταφέρει, θα είχαν κλειστεί στο κέντρο κράτησης της Μόριας, στη Λέσβο, περιμένοντας να μεταφερθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην ενδοχώρα (μετά από κινητοποίηση των βορειαφρικανών μεταναστών και απεργία πείνας, η πρακτική του υπηρεσιακού σημειώματος επανήλθε προσωρινά αλλά απόφαση της ΕΛΑΣ είναι τελικά η «κράτηση του καταγραφόμενου»).
Ναι, στο πλαίσιο της νέας σιωπηρής ομοφωνίας τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που θα έκλειναν αρχίζουν να γεμίζουν με γρήγορους ρυθμούς: πάνω από 200 μετανάστες μεταφέρθηκαν στα μέσα Δεκέμβρη από τον χώρο φιλοξενίας του Τάε Κβον Ντο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κόρινθο. Παρόλο που στα μήντια ως αιτία παρουσιάστηκε η «εγκληματική τους συμπεριφορά» αυτό που συνέβη ήταν μαζικές συλλήψεις με λογική συλλογικής ευθύνης και με νομικό επιχείρημα το γεγονός ότι… παραβίασαν το υπηρεσιακό σημείωμα το οποίο τους απαγόρευε να βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ είχαν μεταφερθεί καταναγκαστικά στην πρωτεύουσα από την ΕΛΑΣ μετά την εκκένωση της Ειδομένης!
Στο πλαίσιο της νέας σιωπηρής ομοφωνίας η εκκλησία απειλεί με εκκένωση την κατάληψη στέγης μεταναστών στο πρώην Ορφανοτροφείο στη Θεσσαλονίκη ενώ η αστυνομία έκανε το ίδιο ενάντια στην αυτοοργανωμένη δομή στον Πλάτανο, στη Σκάλα Συκαμνιάς στη Λέσβο.
Η κτηνωδία αναπτύσσεται σε όλες τις πλευρές των συνόρων: δουλέμποροι εισπράττουν μεγάλα ποσά για να περάσουν μετανάστες από άνοιγμα στον φράχτη στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου τους περιμένουν μαφία και στρατός, τους ληστεύουν, τους ξυλοκοπούν και τους γυρνάνε πίσω. Οι μπάτσοι στην Ειδομένη τους επιστρέφουν στην Αθήνα, αδιαφορώντας για το ότι συνήθως είναι τραυματίες, με σπασμένα χέρια, πλευρά, κακώσεις στα γεννητικά όργανα κλπ. Ο ιδανικός άλλωστε χώρος θεραπείας είναι ο «ανοιχτός χώρος φιλοξενίας» στο Ελληνικό…
Η κτηνωδία αναπτύσσεται σε όλες τις πλευρές των συνόρων (διατηρούνται οι ειδησεογραφικοί τίτλοι):
24/12/2015: Νέο ναυάγιο με 18 νεκρούς μετανάστες
23/12/2015: Υγρός τάφος για άλλους 13 ανθρώπους το Αιγαίο – Ανάμεσά τους 7 παιδιά
22.12.2015:  Τουρκικά παράλια: 11 πρόσφυγες πνίγηκαν ανοιχτά του Kουσάντασι
20.12.2015:  Νεκροί βρέθηκαν δύο πρόσφυγες στην Ικαρία
19.12.2015: Νέο ναυάγιο στο Αιγαίο – Πνίγηκαν 18 μετανάστες
19.12.2015: Νέα τραγωδία: Νεκρό κοριτσάκι 1,5 έτους σε ναυάγιο στην Παναγιά Οινουσσών
18.12.2015:  Ναυάγιο στην Αλικαρνασσό: 4 νεκροί, 4 διασωθέντες
16.12.2015: Ένα κοριτσάκι και ένας άνδρας νεκροί στο νέο ναυάγιο στη Λέσβο
16.12.2015:  Νεκρά βρέθηκαν δύο παιδιά στην θαλάσσια περιοχή του Τσεσμέ
15.12.2015:  Τρεις οι νεκροί σε νέο ναυάγιο ανοιχτά του Καστελόριζου – Αγνοούνται άλλοι τρεις πρόσφυγες
13.12.2015:  Αγνοούνται δύο πρόσφυγες ανατολικά της Λέσβου
10.12.2015: Φαρμακονήσι: Νεκρό βρέφος στο Αιγαίο – 16 τα θύματα του πολύνεκρου ναυαγίου
9.12.2015: Eκκένωση της Ειδομένης

632 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο ως τις 14 Δεκέμβρη.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε