HRW: Εγκλημα στο Αιγαίο-8 επιθέσεις ένοπλων μασκοφόρων σε βάρκες προσφύγων σε 3 μέρες- Ομαδικές απελάσεις στον Εβρο

Πηγή: www.presspublica.gr/

Νέα διάσταση στις καταγγελίες προσφύγων ότι οπλισμένοι μασκοφόροι κομάντος, ντυμένοι στα μαύρα, επιβαίνoυν σε ταχύπλοα και επιτίθενται σε υπερφορτωμένες φουσκωτές βάρκες με πρόσφυγες, καταστρέφοντας τις μηχανές τους και τρυπώντας τις για να τις ακινητοποιήσουν και να τις αναγκάσουν να επιστρέψουν στη Τουρκία,  δίνει η αποκάλυψη της Human Rights Watch (HRW).

Oπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, στελέχη της HRW μίλησαν με 9 πρόσφυγες οι οποίοι περιγράφουν οκτώ τέτοιες επιθέσεις μασκοφόρων-ακροδεξιών συνήθως οπλισμένων που συνέβησαν μεταξύ 7 και 9 Οκτωβρίου 2015.

Οι μάρτυρες είπαν ότι οι επιτιθέμενοι σκοπίμως ακινητοποιούσαν τις βάρκες τους καταστρέφοντας η αφαιρώντας τις μηχανές τους ή τα καύσιμα ή τρυπώντας τις φουσκωτές βάρκες. Σε μερικές περιπτώσεις οι βάρκες  σύρθηκαν πίσω στη Τουρκία.

“Ακινητοποιώντας τις βάρκες στο μέσο του Αιγίου, ένα έτσι κι αλλιώς επικίνδυνο ταξίδι είναι πολύ πιθανό ότι μπορεί να μετατραπεί σε θανατηφόρο”, τονίζει η Eva Cosse στέλεχος της HRW.”Αυτή η εγκληματική συμπεριφορά απαιτεί άμεση αντίδραση από τις ελληνικές αρχές” τονίζει.

Η HRW εντόπισε επίσης νέες περιπτώσεις στο Εβρο, κατά τις οποίες Ελληνες συνοριοφύλακες επιστρέφουν συνοπτικά στη Τουρκία μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Η μαρτυρία του Αλί

Στις 9 Οκτωβρίου μέλη της HRW εντόπισαν μια υπερφορτωμένη βάρκα στη θάλασσα μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας. Τους πρόσφυγες διέσωσαν Ισπανοί εθελοντές. Αμέσως μετά  ο 17χρονος Αλί από το Αφγανιστάν είπε ότι 30 λεπτά μετά την αναχώρηση τους από τις τουρκικές ακτές, ένα ταχύπλοο  διεμβόλισε τη βάρκα τους. Στο ταχύπλοο επέβαιναν 5 ένοπλοι μασκοφόροι ντυμένοι στα μαύρα.

“Στην αρχή, καθώς πλησίαζαν νομίσαμε ότι ήθελαν να μας βοηθήσουν, λέει ο Αλί. Αλλά από το τρόπο που ενεργούσαν καταλάβαμε ότι δεν ήρθαν γι αυτό. Ηταν τόσο επιθετικοί.Δεν ανέβηκαν στη βάρκα μας, αλλά πήραν την μηχανή μας και έφυγαν”, καταγγέλλει.

Οι μασκοφόροι επιτέθηκαν σε άλλες τρείς βάρκες με πρόσφυγες πριν φύγουν με ταχύτητα προς τις ελληνικές ακτές, συνεχίζει ο Αλί. Οι βάρκες ήταν γεμάτες με πρόσφυγες από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ. “Οι μασκοφόροι δεν έφεραν σήματα στα μαύρα ρούχα που φορούσαν. “μιλούσαν μια γλώσσα που δεν ξέαραμε αλλά σίγουρα δεν ήταν τουρκικά, αφού εμείς ως Αφγανοί μπορούμε να καταλάβουμε λίγο τα τουρκικά”, συμπληρώνει ο Αλί.

Οπως υποστηρίζει ο Αλί, τους πλησίασε ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής το οποίο πήρε τα εξι παιδιά και τις 3 γυνα΄κικες και υποσχέθηκε να επιστρέψει για τους άνδρες, όμως το τουρκικό σκάφος δεν επέστρεψε ποτέ

Προσωπικό της HRW παρατήρησε επίσης ένα ελληνικό σκάφος του λιμενικού την βάρκα του Αλί το οποίο έκανε κύκλους γύρω του πριν αναπτύξει ταχύτητα και φύγει μακρυά. Ανθρωποι από μιά δεύτερη βάρκα που έφτασαν στη Λέσβο την επόμενη ημέρα, επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονταν στια άλλες 3 φουσκωτές βάρκες που είχαν δεχθεί επίθεση τη προηγούμενη ημέρα.

Οι περιπτώσεις

Τρία από τα περιστατικά που περιγράφηκαν στην HRW επιβεβαιώνονται από περισσότερους του ενός μάρτυρες και έχουν όμοια περιστατικά. Σε δύο περιπτώσεις οι άνθρωποι περιγράφουν ότι είδαν το ταχύπλοο με τους μασκοφόρους να κατεβαίνει από άλλο μεγαλύτερο πλοίο. Σε 3 περιπτώσεις οι πρόσφυγες λένε ότι είδαν την ελληνική σημαία στο ταχύπλοο με τους μασκοφόρους. Σε εξι περιπτώσεις οι μάρτυρες είπαν ότι μασκοφόροι ακινητοποίησαν τη βάρκα τους αφαιρώντας τη μηχανή ή τα καύσιμα. Σε δύο περιπτώσεις είπαν ότι οι μασκοφόροι τρύπησαν τη βάρκα τους. Σε άλλες 3 περιπτώσεις υποστήριξαν ότι έσυραν τη βάρκα τους πίσω στη Τουρκία.  Σε όλες τις περιπτώσεις οι βάρκες με τους πρόσφυγες εγκαταλείφθηκαν χωρίς καμία βεβαιότητα για την ασφάλεια των επιβαινόντων. Σε 4 περιπτώσεις οι πρόσφυγες και οι μετανάστες καταγγέλλουν ότι χτυπήθηκαν βίαια από τους μασκοφόρους.

Στο παρακάτω βίντεο, ρεπορτάζ του CBS, περιγράφονται και καταγράφονται τέτοιες καταγγελίες για ένοπλους μασκοφόρους που επιτίθενται σε βάρκες προσφύγων

Στις 9 Οκτωβρίου το Ελληνικό Λιμενικό σε επιστολή του προς την HRW ανέφερε ότι δέχθηκε παρόμοιες καταγγελίες προσθέτοντας ότι αυτές αναφέρονται σε άνδρες με στολή παραλλαγής που προσομοιάζει με τις στολές των ανδρών του Λιμενικού”. Στην επιστολή το Ελληνικό Λιμενικό, ανέφερε ότι άρχισε έρευνες που αφορούν και έλληνες πολίτες που προσποιούνται ότι ανήκουν στο Λιμενικό.

Το Λιμενικό αναφέρει επίσης ότι στις 30 Ιουλίου,  3 μασκοφόροι πολίτες φορώντας στολές παρόμοιες με του Λιμενικού, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη. Δεν αναφέρονται στην επιστολή ούτε οι κατηγορίες ούτε αν καταδικάσθηκαν.

“Θα πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ελληνική Ακτοφυλακή να τεθεί ένα τέλος σε αυτά τα επικίνδυνα περιστατικά, τονίζει η Cosse. ¨Μιά αξιόπιστη έρευνα θα πρέπει να εξετάσει και το αν συμμετέχουν άνδρες του Λιμενικού σε αυτές τις επιθέσεις”, συμπληρώνει.

Ομαδικές απελάσεις στο Εβρο

Η HRW έχει στοιχεία και για 4 περιπτώσεις ομαδικών απελάσεων προσφύγων που έγιναν στον Εβρο μεταξύ Μαίου-Οκτωβρίου 2015, με την πιο πρόσφατη στις 7 Οκτωβρίου. Σε μια από αυτές, ο 24χρονς Μαχμούντ από τη Συρία είπε ότι ενώ κρατούνταν μαζί με άλλους 9 Σύρους και 25 Αφγανούς σε αστυνομικό τμήμα στο Διδυμότειχο, μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στον Εβρο, τους έβαλαν σε βάρκα και τους έσπρωξαν πίσω στη Τουρκία.

Παρόμοιες καταγγελίες έγιναν και στην Διεθνή Αμνηστία.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε