Μανωλάδα: 12.000 ευρώ πρόστιμο στα… θύματα

ο γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι οι εργάτες φράουλας από το Μπαγκλαντές που δέχτηκαν ένοπλη επίθεση στη Νέα Μανωλάδα όταν ζήτησαν δεδουλευμένα αρκετών μηνών τον Απρίλιο του 2013 κλήθηκαν τώρα να πληρώσουν ένα υπέρογκο ποσό για τα δικαστικά έξοδα.

Όπως αναφέρει ο Independent η επίθεση έγινε στην επιχείρηση του Νίκου Βαγγελάτου. Τραυματίστηκαν 28 ξένοι εργάτες που ζήτησαν δεδουλευμένα έξι μηνών, για σκληρή εργασία σε απάνθρωπες συνθήκες.

Ακολούθησε μια δικαστική απόφαση που αθώωσε τον ιδιοκτήτη και καταδίκασε δύο επιστάτες, τον έναν για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και τον άλλο για απλή συνέργεια σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες δια παραλείψεως, με ανασταλτικό χαρακτήρα. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Πέτρος Κωνσταντίνου, δήλωσε τότε στον Guardian ότι πρόκειται για «πρωτοφανές ρατσιστικό σκάνδαλο«. Μετά από όλα αυτά, το Vice γράφει πως πρέπει να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα. Το δικαστήριο τους έστειλε λογαριασμό 12.000 ευρώ, δηλαδή 360 ευρώ στον καθένα

Στη δίκη η πολιτική αγωγή που υπερασπιζόταν τους μετανάστες είχε υποβάλει αίτημα εξαίρεσης της προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πάτρας με το σκεπτικό κρατούσε μεροληπτική στάση υπέρ των κατηγορουμένων κι έτσι ζητούσαν την αλλαγή της – αίτημα που απορρίφθηκε και επιβλήθηκαν δικαστικά έξοδα στα θύματα.

«Στην πραγματικότητα η Έδρα το αντιμετώπισε σαν ευκαιρία για να τιμωρήσει ομαδικά όλους τους μετανάστες και γι’ αυτό απέρριψε το αίτημα. Τα δικαστικά έξοδα τα καταλόγισαν στους 35 εργάτες γης της Μανωλάδας. Από εκεί προέρχεται το πόσο των 360 ευρώ στον καθένα. Κάποια από αυτά μας έκανε εντύπωση ότι καταχωρήθηκαν στην εφορία 1η Σεπτέμβρη 2014, πριν καλά καλά καθαρογραφεί η δικαστική απόφαση. Αυτή η μανία για τιμωρία ήταν πασιφανής. Είναι όμως εντυπωσιακό ότι πάρα πολλά από αυτά τα πρόστιμα προχώρησαν στις εφορίες τον Φλεβάρη, τον Μάρτη, τον Απρίλη, με τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θεωρούμε ρατσιστικά αυτά τα πρόστιμα και ζητούμε τη διαγραφή τους» λέει ο κ. Κωνσταντίνου στο Vice.

Ο Αρίφ Αχμάν, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους αναφέρει: «Πήγαμε στο Υπουργείο Οικονομικών και κάναμε καταγγελία στο γραφείο της κ. Βαλαβάνη. Τελικά συναντηθήκαμε με τον διευθυντή του γραφείου της και του είπαμε ότι είναι ρατσιστικό το πρόστιμο. Τα παιδιά έφαγαν σφαίρες, δεν έχουν πληρωθεί τα λεφτά που τους χρωστάνε κι έρχεται και το πρόστιμο τώρα. Αυτό που μας είπε ο διευθυντής είναι ότι θα βοηθήσουν να ακυρωθούν αυτά τα πρόστιμα. Και μας είπε ότι είναι ντροπή που μας τα έστειλαν».

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s