Μεσόγειος: 3.419 νεκροί μετανάστες το 2014

Τουλάχιστον 3.419 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο, με τον διάπλου αυτόν να έχει γίνει «η πιο θανάσιμη διαδρομή του κόσμου», ένας απολογισμός ρεκόρ, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCP).

Με συγκρούσεις στο νότο (Λιβύη), ανατολικά (Ουκρανία) και νοτιοανατολικά (Συρία/Ιράκ), η «Ευρώπη έχει σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων δια θαλάσσης».

Σχεδόν το 80% των αναχωρήσεων πραγματοποιείται από τις ακτές της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και τη Μάλτα.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες αυτούς που έφτασαν στην Ιταλία φέτος είναι Σύροι (60.051) καθώς η χώρα μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο εδώ και τουλάχιστον τριάμισι χρόνια και πολίτες της Ερυθραίας (34.561) που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να σωθούν από τη βίαιη καταστολή που εφαρμόζουν τα κρατικά όργανα, τη στρατιωτική θητεία που δεν σταματά ποτέ, την καταναγκαστική εργασία που δεν αμοίβεται ούτε έχει τέλος.

Η Ύπατη Αρμοστεία επέκρινε τη διαχείριση της μετανάστευσης από τις ευρωπαϊκές χώρες, εκφράζοντας λύπη που ορισμένες κυβερνήσεις επικεντρώθηκαν περισσότερο στη διατήρηση των αλλοδαπών έξω από τα σύνορά τους, παρά στον σεβασμό του δικαιώματος ασύλου.

«Είναι λάθος, και συγκεκριμένα κακή αντίδραση σε μια περίοδο κατά την οποία αριθμός ρεκόρ ανθρώπων προσπαθεί να διαφύγει από τον πόλεμο», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Όλες οι χώρες μεριμνούν για την ασφάλεια και τη διαχείριση της μετανάστευσης, αλλά οι πολιτικές πρέπει καταρτίζονται έτσι ώστε οι ανθρώπινες ζωές να μην καταλήγουν να γίνονται παράπλευρες απώλειες».

«Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε αποτρεπτικά μέσα για να εμποδίσετε την διαφυγή ενός ανθρώπου που θέλει να σώσει τη ζωή του, παρά αυξάνοντας τους κινδύνους», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα κράτη πρέπει να «επιτεθούν στις πραγματικές βαθιές αιτίες, δηλαδή να εξετάσουν τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι φεύγουν, αυτό που τους εμποδίζει να ζητούν άσυλο με ασφαλέστερα μέσα, και τι μπορεί να γίνει για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων που ευημερούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, διασφαλίζοντας ωστόσο την προστασία των θυμάτων».

Ωστόσο, αν η Μεσόγειος αποτελεί «την πλέον θανάσιμη διαδρομή στον κόσμο», σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, σίγουρα δεν είναι η μόνη. Μαζί με τους μετανάστες που επιχείρησαν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου, τουλάχιστον 348.000 μετανάστες στον κόσμο έχουν προσπαθήσει να διασχίσουν μια θάλασσα από τις αρχές Ιανουαρίου.

Η Ύπατη Αρμοστεία καταμέτρησε 540 θύματα στους 54.000 ανθρώπους που επιχείρησαν τον διάπλου του Κόλπου της Βεγγάλης στη νοτιοανατολική Ασία, με τους περισσότερους να προέρχονται από το Μπαγκλαντές και τη Βιρμανία και να έχουν προορισμό την Ταϊλάνδη ή τη Μαλαισία.

Στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, τουλάχιστον 242 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ στην Καραϊβική ο αριθμός των νεκρών ή των αγνοουμένων αυξήθηκε σε 71 στις αρχές Δεκεμβρίου.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s