«Ελευθερία όχι Frontex»

freedomnotfrontex.noblogs.org/

«Έχουμε ένα όνειρο… Είμαστε άτομα που ζητάμε άσυλο, πρόσφυγες, μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, μετανάστες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, Ευρωπαίοι που καταγόμαστε από μετανάστες… Είμαστε όλοι αυτοί που δεν έχουν το προνόμιο της υπηκοότητας, αλλά και πολίτες που μοιραζόμαστε την ίδια οργή απέναντι στην ρατσιστική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ», λέει το Μανιφέστο του κινήματος Freedom not Frontex (Ελευθερία όχι Frontex), που συμβολικά επέλεξε να διασχίσει τα σύνορα της Ευρώπης, μόλις μία εβδομάδα πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, για να ευαισθητοποιήσει τους ψηφοφόρους για ένα από τα μείζονα ζητήματα για τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν το νέο Ευρωκοινοβούλιο και η νέα Κομισιόν.

Προγραμματίζουν να φτάσουν στις Βρυξέλλες στις 20 Ιουνίου όπου θα παραμείνουν μία εβδομάδα αναλαμβάνοντας σειρά δράσεων, οι οποίες θα κορυφωθούν στην διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης και 27ης Ιουνίου.

Στόχος τους είναι να μεταφέρουν στην κυρίαρχη ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή το μήνυμα ότι «Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι βασικό δικαίωμα όλων των πολιτών. Δεν αποδεχόμαστε τα εσωτερικά σύνορα που μας επιβάλουν αναγκάζοντάς μας να παραμένουμε σε ένα κράτος μέλος χωρίς να μπορούμε να μετακινηθούμε σε άλλη. Αγωνιζόμαστε εναντίον ενός ρατσιστικού συστήματος που διαχωρίζει τους ανθρώπους αντί να τους ενώνει και τους εκμεταλλεύτεται αντί να τους στηρίζει. Τα σύνορα δεν μπορούν να μας σταματήσουν».

Το όνειρό τους έχει σαφείς διεκδικήσεις: ελεύθερη κυκλοφορία και επιλογή του τόπου διαμονής των ανθρώπων που ζητούν άσυλο, κατάργηση των διαδικασιών του Δουβλίνο ΙΙ και της αναγκαστικής παραμονής τους σε στρατόπεδα, χορήγηση αδειών μόνιμης παραμονής χωρίς απαγορευτικά κριτήρια, ισότητα πολιτικών, κοινωνικών, εργασιακών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Και κυρίως «κατάργηση των αντιμεταναστευτικών πολιτικών και της Frontex που με τη στρατιωτικής λογικής πρακτική της απώθησης, αγνοεί τα δικαιώματα των μεταναστών, των προσφύγων και των ατόμων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

Πηγή: efsyn.gr

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s