Βρετανία : Διαδηλώσεις και απεργίες πείνας σε τέσσερα κέντρα κράτησης αιτούντων άσυλου

Ένα κύμα των διαδηλώσεων και  καταστολής έχει εξαπλωθεί σε όλη το  διαρκώς επεκτεινόμενο σύμπλεγμα των  κέντρων  κράτησης αιτούντων άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τέσσερα κέντρα να βρίσκονται σε αναταραχή μέχρι στιγμής.  Ομάδες υποστήριξης κρατουμένων αναφέρουν ότι πραγματοποιούνται απεργίες πείνας, και καθιστικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε Harmondsworth, Colnbrook, Brook House και Campsfield, εναντίον τόσο της έλλειψη της νομικής προσφυγής όσο και στις άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης.

Harmondsworth

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή (2 Μαΐου), όταν περίπου 100 με 200 κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης μεταναστών Harmondsworth  στο Middlesex δήλωσαν ότι ξεκινούν απεργία πείνας και κατέλαβαν μαζικά την αυλή. Αξιωματούχοι της GEO, η συμβαλλόμενη εταιρεία για τη λειτουργία του κέντρου, γρήγορα υπαναχώρησε το αίτημά τους να έχουν μια συνάντηση με κάποιον από το Υπουργείο Εσωτερικών και υποσχέθηκε μια συνάντηση για την επόμενη Τρίτη. Ως αποτέλεσμα, οι κρατούμενοι επέστρεψαν στα δωμάτιά τους λαμβάνοντας τροφή.

Ωστόσο, η συνάντηση δεν υλοποιήθηκε ποτέ και αντ ‘αυτού, την Τρίτη, ενώ περίπου 200 κρατούμενοι είχαν συγκεντρωθεί στην αυλή του  IRC, για 20 από αυτούς που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες επιδόθηκαν είτε  αεροπορικά εισιτήρια (για την απέλαση) ή επιστολές άρνησης (την ταξινόμηση τους ως «αποτυχόντες αιτούντων άσυλο ), σε μια διαδικασία γεμάτη παρατυπίες.

Πέραν του Harmondsworth, αναταραχή έχει επίσης αναφερθεί στο γειτονικό Colnbook, όπου μια συνάντηση των κρατουμένων καταστάληκε από τους φύλακες της  Serco, οι οποίοι τοποθέτησαν πέντε «επί κεφαλής» στην απομόνωση. Εδώ, επίσης, περίπου 20 κρατούμενοι δήλωσαν ότι βρίσκονται σε απεργία πείνας, και έχουν  εκδοθεί ανεπιβεβαίωτος αριθμός των αεροπορικών εισιτηρίων για τον επαναπατρισμό των κρατουμένων.

Στο Brook House, κοντά στο Gatwick Airport, εκτιμάται ότι 20 κρατούμενοι συγκεντρώθηκαν στην αυλή και αρνήθηκαν να επιστρέψουν στις πτέρυγες τους την νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη), με τους φύλακες της G4S να επεμβαίνουν και να βάζουν 16 από αυτούς στα κελιά της απομόνωσης.

Το τελευταίο κέντρο κράτησης που συμμετάσχει στο κύμα διαμαρτυρίας είναι το Campsfield στο Oxfordshire, όπου 50 άνδρες άρχισαν απεργία πείνας την Τετάρτη, εξηγώντας τους λόγους σε ένα βίντεο από το YouTube . Ο εκπρόσωπος των απεργών αναφέρεται σε ένα παράδειγμα από ένα φρουρό κράτησης να απειλεί ένα  κρατούμενο με απομόνωση, εκτός εάν υπέγραψε μια εθελοντική απόφαση απέλασης. Η Mitie είναι η εταιρεία που διευθύνει το Campsfield.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης έχουν λάβει χώρα έξω από το Harmondsworth (τη Δευτέρα) και το Campsfield (Πέμπτη βράδυ).

Γενικότερα, οι υποστηρικτές των μεταναστών πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά σχετικά με το τι μπορεί να γίνει για να βοηθήσει πρακτικά τα ευπαθή και απομονωμένα αυτά άτομα. Έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η απεργία πείνας είναι η έσχατη λύση, μια πράξη απελπισίας, δεδομένου ότι δεν έχουν τίποτα άλλο. Δεν έχουν δυνατότητα προσφυγής σε νομική βοήθεια, έχουν περιορισμένη επαφή με τον έξω κόσμο, και συχνά, έχουν μόλις εννέα ημέρες για να προετοιμάσουν την υπόθεσή τους. Συν τοις άλλοις, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για παρατυπίες και «σφάλματα» που διαπράχθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών:  χαμένα αρχεία έφεσης, χαμένα διαβατήρια, καταστρατήγηση ακόμη και των πενιχρών δικαιωμάτων που παρέχονται στους αιτούντες άσυλο. Μια εικόνα αρχίζει να αναδύεται από μια κατάσταση που φαίνεται να υπάρχει συνειδητή κακομεταχείριση των προσφύγων με την ελπίδα να τους πείσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμη σκληρότερο από τις χώρες καταγωγής τους, όπου πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν βέβαιο θάνατο. Με την κράτηση (φυλάκιση) τους – παρά του ότι δεν έχουν διαπράξει ποινικό αδίκημα, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από τα οποία φαίνεται να είναι απειλή για την κοινωνία, και παρά πολλοί από αυτούς να είναι απίθανο να διαφύγουν-  προσπαθούν να τους κάνουν να σπάσουν τοποθετώντας τους σε τρομακτική απομόνωση και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ο ρόλος του ιδιωτικού «κλάδου» των φυλακών. Mitie, G4S, Serco και GEO είναι όλες δισεκατομμυριούχοι, πολυεθνικές επιχειρήσεις, που επωφελούνται άμεσα  απο την κράτηση των προσφύγων και την εξαθλίωση των συνθηκών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο αγώνας συνεχίζεται και περιμένουμε νευρικά περαιτέρω ενημέρωση για τις συνθήκες των απεργών πείνας και άλλων κρατουμένων. Ακολουθήστε το Unity Centre  για ειδήσεις.

Αναδημοσίευση από: https://athens.indymedia.org

http://www.libcom.org/blog/taking-refuge-struggle-protests-hunger-strikes-four-asylum-seeker-detention-centres-across-

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s