Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τις απωθήσεις προσφύγων

Η Διεθνής Αμνηστία περιέχει σε ειδική έκθεσή της νέα στοιχεία για την τακτική και διαδεδομένη πρακτική της απώθησης προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα σύνορα της Ελλάδας:

«Η μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας είναι απαράδεκτη. Πάρα πολύ συχνά, αντί να βρουν άσυλο, αντιμετωπίζονται με βία και εκφοβισμό. Υπάρχουν περιπτώσεις που τους έγδυσαν, τους έκλεψαν τα υπάρχοντά τους, ακόμα και τους σημάδευαν με τα όπλα πριν τους απωθήσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Τουρκία», δήλωσε ο Τζoν Νταλχούσεν, Διευθυντής του Προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
«Οι άνθρωποι που πραγματοποιούν αυτές τις απωθήσεις είναι κρατικά όργανα. Επομένως, οι ελληνικές αρχές φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις ενέργειές τους. Οι αρχές πρέπει να αναγνωρίσουν ανοιχτά την παράνομη και συχνά επικίνδυνη πρακτική των απωθήσεων και να διασφαλίσουν τον τερματισμό της», υπογράμμισε.
Οι απωθήσεις είναι συλλογικές απελάσεις μεταναστών στην άλλη πλευρά των συνόρων που διέσχισαν, πίσω εκεί απ’ όπου ήρθαν. Αποτελούν παράνομη απέλαση μιας ομάδας ανθρώπων χωρίς να εξεταστούν οι ατομικές τους περιστάσεις και στερώντας τους τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο. Οι απωθήσεις απαγορεύονται ρητά από το ελληνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, τονίζει στη σχετική της ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία.
Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2012 και Απριλίου 2014, η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με 148 μετανάστες και πρόσφυγες για τις τραυματικές και συχνά βίαιες εμπειρίες τους στην προσπάθεια να εισέλθουν στην Ελλάδα. Σχεδόν οι μισοί είπαν ότι είχαν απωθηθεί από την Ελλάδα στην Τουρκία, κάποιοι πάνω από μία φορά.
Η νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνει ότι η πρακτική των απωθήσεων είναι τακτική και διαδεδομένη. Συμβαίνουν τακτικά, σύμφωνα με την οργάνωση, κατά μήκος των χερσαίων συνόρων στην περιοχή του Έβρου στη βορειοανατολική Ελλάδα, τα οποία περιπολούνται από χιλιάδες συνοριοφύλακες και προστατεύονται εν μέρει από φράχτη μήκους 10,5 χλμ. Άλλοι απωθήθηκαν γύρω από τα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο στο Αιγαίο.

Κατεβάστε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s