Καταδίκη 2 λιμενικών για βασανιστήρια σε μετανάστες

Το Πενταμελές Ναυτοδικείο Πειραιά καταδίκασε 2 λιμενικούς που κατηγορούνταν για βασανιστήρια μέσω των μεθόδων του αποκλεισμού της αναπνοής έως τα όρια του πνιγμού και της ασφυξίας και της εικονικής εκτέλεσης, καθώς και άλλες βαρύτατες προσβολές ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε βάρος ενός Μαροκινού μετανάστη. Τα βασανιστήρια είχαν γίνει εν πλω, κατά τη μεταφορά ομάδας μεταναστών στο λιμάνι της Χίου το 2007.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Προσφύγων Χίου «ΛΑΘΡΑ;», που από την πρώτη στιγμή στήριξε τα θύματα των βασανισμών, χαιρετίζει την εξαιρετικά σημαντική απόφαση και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξανόμενο αριθμό καταγγελιών για εγκληματικές συμπεριφορές σε βάρος προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία χρόνια. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η «ΛΑΘΡΑ;» έχει ως εξής:

Η αλήθεια ήταν πικρή αλλά έπρεπε να ειπωθεί

«Ο λιμενικός πήρε μια πλαστική σακούλα και την έβαλε στο κεφάλι μου. Με το ένα χέρι την έσφιξε δυνατά γύρω από τον λαιμό μου. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω άλλο. Επανέλαβαν αυτή τη διαδικασία 3 φορές και μου υπέβαλαν τις ίδιες ερωτήσεις. Μετά ένας λιμενικός έκανε σημάδι με το χέρι του: Φτάνει».

Χίος, Ιούνιος 2007

Ολοκληρώθηκε χθες 25-11-2013 ενώπιον του Πενταμελούς Ναυτοδικείου Πειραιά η δίκη των τριών λιμενικών, μελών των ειδικών μονάδων του Λιμενικού Σώματος για περιστατικό που είχε συμβεί στην Χίο το καλοκαίρι του 2007. Με την απόφαση αυτή οι δύο  από τους τρεις κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης έξι ετών και φυλάκισης τριών ετών αντίστοιχα με ανασταλτικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, τους επιβλήθηκαν πολυετείς ποινές αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και στον πρώτο εξ αυτών καθαίρεση από το βαθμό του, μετά την αμετάκλητη εκδίκαση της υπόθεσης.  Οι λιμενικοί  κατηγορούνταν για τέλεση κακουργηματικών βασανιστηρίων μέσω της μεθόδου του εικονικού πνιγμού (wet/drysubmarinο) και της εικονικής εκτέλεσης, καθώς και άλλες βαρύτατες προσβολές ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την άσκηση παράνομης σωματικής και ψυχολογικής βίας σε βάρος προσφύγων, αμέσως μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα και κατά τη μεταφορά τους στο λιμάνι της Χίου.

Η απόφαση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς είναι μόλις η δεύτερη φορά που καταδικάζονται μέλη των σωμάτων ασφαλείας για βασανιστήρια και μάλιστα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πλήθος καταγγελιών για παράνομες συμπεριφορές.

Το περιστατικό μαζί με πλήθος άλλων μαρτυριών είχε συμπεριληφθεί στην έκθεση της ΜΚΟ ProAsyl  με τίτλο «Η αλήθεια είναι πικρή αλλά πρέπει να ειπωθεί» λαμβάνοντας μεγάλη δημοσιότητα λόγω κυρίως των συγκεκριμένων βασανιστηρίων που καταγγέλθηκαν καθώς εφαρμόζονταν για πρώτη φορά  στην Ελλάδα.

Δεν θα φθάναμε ίσως ποτέ στην εκδίκαση της υπόθεσης αυτής εάν το βασικό θύμα του περιστατικού δεν είχε το ψυχικό σθένος να καταγγείλει τα γεγονότα επίσημα και να συμμετέχει στην δίκη που διήρκεσε δύο ημέρες στο Ναυτοδικείο Πειραιά. Ο ίδιος τόνισε επανειλημμένα ότι «καταγγέλλω τα όσα συνέβησαν γιατί δεν θέλω να πάθει κάποιος άλλος άνθρωπος τα ίδια με εμένα. Δεν με ενδιαφέρει να πάνε φυλακή  ούτε θέλω να χάσουν την δουλειά τους. Αυτό που έχει σημασία είναι καταλάβουν ότι έκαναν λάθος και να μην το επαναλάβουν σε άλλους ανθρώπους».

Από πλευράς μας χαιρετίζουμε την απόφαση της δικαιοσύνης αισθανόμενοι δικαιωμένοι γιατί εντοπίσαμε και υποστηρίξαμε ως συλλογικότητα από την πρώτη στιγμή τα θύματα της παράνομης συμπεριφοράς των λιμενικών, μεριμνώντας για την προστασία τους και καταδεικνύοντας τα περιστατικά και τις βαρύτατες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό οφείλαμε και αυτό πράξαμε.

πηγή: http://www.aplotaria.gr/2-limenikoi-lathra/

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s