Συγκέντρωση ενάντια στον φράχτη του αίσχους στη Ν.Βύσσα (Ορεστιάδας)

Σύντροφοι από την Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας και άλλα άτομα που εναντιώνονται στην κατασκευή του φράχτη στον Έβρο,συγκεντρώθηκαν και αποδοκίμασαν τον υπουργό Προ.Πο στα εγκαίνια των καμερών ασφαλείας στον Έβρο.Οι μπάτσοι κρατήσανε μακρυά τους συγκεντρωμένους. Βίντεο: http://traciacontra.wordpress.com/

Τέλη καλοκαιριού έτοιμος ο φράχτης στον Εβρο

Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο. Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα, ως καταληκτική ημερομηνία για την παράδοση του έργου είχε οριστεί η 19η Ιουνίου, πέντε ακριβώς μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης. Λόγω ωστόσο των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, οι εργασίες θα ξεκινήσουν με καθυστέρηση δύο περίπου μηνών και θα ολοκληρωθούν στα τέλη του καλοκαιριού. Χθες, πάντως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής υπό την πίεση και των διεργασιών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετέβη στον Εβρο, προκειμένου να κηρύξει την επίσημη έναρξη των εργασιών.

Η σύμβαση μεταξύ του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της αναδόχου εταιρείας «ΔΑΓΡΕΣ ΑΤΕ» υπεγράφη, ύστερα από παλινωδίες, στις 19 Ιανουαρίου. Το κόστος της ανέρχεται στα 3,16 εκατ. ευρώ και όπως ανακοινώθηκε στις αρχές του φθινοπώρου, το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι με κονδύλια του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, όπως επεδίωκε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό είχαν εκφράσει 60 εταιρείες, όμως, από αυτές υπέβαλαν τελικά προτάσεις 14. Το αρχικό κόστος για την ολοκλήρωση του έργου είχε οριστεί στα 5,4 εκατ. ευρώ, ωστόσο μειοδότρια αναδείχθηκε μετά το άνοιγμα των προσφορών στις 4 Οκτωβρίου η εταιρεία «ΔΑΓΡΕΣ ΑΤΕ» με έδρα την Αλεξανδρούπολη.

Οπως αποτυπώθηκε στο κείμενο τεχνικών προδιαγραφών που τέθηκε σε διαβούλευση στις 4 Αυγούστου, ο φράχτης θα έχει μήκος 10,3 χιλιομέτρων και θα αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου σε ελληνικό έδαφος, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η αρχή του θα βρίσκεται στις Καστανιές και τη «Μεθοριακή Πυραμίδα 2» και το τέλος του στη «μεθοριακή Πυραμίδα 23», στο σημείο συνάντησης με τον ποταμό Εβρο. Η κατασκευή θα αποτελείται από διπλή περίφραξη συρματοπλέγματος 2,5 – 3 μέτρων και ανάμεσα στις δύο περιφράξεις θα τοποθετηθούν λεπιδοφόρα συρματοπλέγματα κονσερτίνες).

Η ιδέα για την κατασκευή του φράχτη προέκυψε στις αρχές του 2011. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τον περασμένο Αύγουστο έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί ως μέρος, μόνο, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου επιτήρησης συνόρων, με την προσδοκία ότι έτσι η ελληνική κυβέρνηση θα κατάφερνε να αποσπάσει τη συγκατάθεση της Ε.Ε. για χρηματοδότηση του έργου.

«Τεχνικό εμπόδιο»

Επελέγη μάλιστα ο όρος «τεχνικό εμπόδιο» αντί «φράχτη», προκειμένου η ελληνική πρωτοβουλία να μην κεντρίσει τα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα της επιτρόπου κ. Σ. Μάλμστρομ. Ως συμπληρωματική δράση υλοποιήθηκε η εγκατάσταση δικτύου 25 θερμικών καμερών κατά μήκος των συνόρων και η λειτουργία Επιχειρησιακού Κέντρου Επιτήρησης, το οποίο επίσης εγκαινιάστηκε χθες από τον κ. Παπουτσή. Το σύστημα «ανίχνευσης παρείσφρησης» είχε προϋπολογισμό 1,2 εκατ ευρώ και, αντίθετα με τον φράχτη, χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα «ειδικές δράσεις 2009» του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων. Ως συμπληρωματικές δράσεις προωθήθηκαν ακόμα η αγορά οχημάτων, η προμήθεια ελικοπτέρου και πλωτών του Λιμενικού για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων.

Παρά ωστόσο τις «αλχημείες» των αρμοδίων στελεχών της Κατεχάκη, η κ. Μάλμστρομ καθυστερώντας να δώσει απάντηση απέρριψε εύσχημα το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για χρηματοδότηση του έργου. Στο περιθώριο πάντως των χθεσινών εγκαινίων προέκυψε ότι στα τέλη του μήνα θα επισκεφθεί την περιοχή του Εβρου αντιπροσωπεία της Ε.Ε. με επικεφαλής την κ. Μάλμστρομ, προκειμένου να ελέγξει τη διαχείριση πιστώσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

«Ο φράχτης είναι ένα έργο που έχει πρακτική και συμβολική αξία», δήλωσε χθες ο κ. Παπουτσής προσθέτοντας ότι το 2011 πέρασαν τα χερσαία σύνορα του Εβρου 54.974 άτομα και ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει χώρα transit  για τις άλλες χώρες της Ε.Ε.». Τον κ. Παπουτσή συνόδευαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Οθωνας, καθώς και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100044_07/02/2012_471526

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s