Χωρίς γιατρούς εδώ και ένα μήνα οι μετανάστες στα κέντρα κράτησης σε Έβρο και Ροδόπη

Καμπανάκι κινδύνου για τους εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονται στους χώρους κράτησης στον Έβρο και στη Ροδόπη χτυπούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, καθώς όπως καταγγέλουν, εδώ και σχεδόν ένα μήνα και λόγω έλλειψης χρηματοδότησης το ιατρικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας διέκοψε τις εργασίες του στους συγκεκριμένους χώρους.

«Οι ανάγκες για ιατρική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια είναι τεράστιες» τονίζει η συντονίστρια της επείγουσαν παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ιωάννα Περτσινίδου.

Κάθε μέρα πάνω από 250 μετανάστες, ανάμεσά τους παιδιά και έγκυες γυναίκες καθώς και αρκετοί πρόσφυγες από τη Συρία, περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και φτάνουν στους χώρους κράτησης σε κρίσιμη κατάσταση, εξουθενωμένοι, χωρίς τρόφιμα και νερό.

«Παρά τη σημαντική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που κρατούνται, δεν έχουμε δει κάποια σημαντική βελτίωση στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής μέσα σε αυτούς τους χώρους,» συμπληρώνει η κ.Περτσινίδου. Ο αριθμός των μεταναστών και αιτούντων άσυλο που περνούν τα σύνορα αναμένεται να αυξηθεί δραματικά μέσα στους επόμενους μήνες.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του Αυγούστου, μία οκταμελής ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ξεκίνησε να παρέχει ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και άρχισε δραστηριότητες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στα τμήματα συνοριακής φύλαξης σε Τυχερό, Σουφλί και Φέρες και στα κέντρα κράτησης στο Φυλάκιο και στη Βέννα.

«Βλέπουμε μία αναμφισβήτητη ανάγκη για τις ομάδες μας να βρίσκονται εκεί, καθώς κανένας άλλος δεν βρίσκεται σε θέση αυτή τη στιγμή να φροντίσει γι’ αυτούς τους ανθρώπους,» δηλώνει η κ.Περτσινίδου.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν για ακόμη μια φορά έκκληση στις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους χώρους κράτησης, κατάλληλη διαμονή, επαρκή διανομή τροφής, ρούχων και ειδών προσωπικής υγιεινής καθώς και επαρκή προαυλισμό.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231125798

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s