«Δεν φεύγουμε αν δεν εξασφαλιστεί αξιοπρεπής μεταστέγαση και χρονοδιάγραμμα επισκεύης»

του Ν. Μορφονιού
Την απόφασή τους να μην μετακινηθούν από το Κέντρο Υποδοχής Λαυρίου, παρά τους κτηριακούς κινδύνους, δημοσιοποίησαν οι Κούρδοι πρόσφυγες που διαμένουν εκεί. Αιτία, σύμφωνα με τους ίδιους, η αναξιοπιστία του υπουργείου Υγείας, που αδυνατεί να τους εγγυηθεί αξιοπρεπή μεταστέγαση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής τους μετά τις επισκευές του κτηρίου, στο οποίο μένουν συνολικά 125 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 11 οικογένειες με 25 παιδιά.

Σύμφωνα με τη δέσμευση του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου στις 16/11/2010, το κτήριο Α’ που διαμένουν θα επισκευαζόταν έτσι ώστε να εκλείψει το ενδεχόμενο να θαφτούν ζωντανοί. Μέρος των προσφύγων θα μεταφέρονταν σε κοντέινερ σε οικόπεδο 60 στρεμμάτων εντός της περιοχής Λαυρίου, το οποίο βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από το Κέντρο Υγείας Λαυρίου, ενώ οι υπόλοιποι πρόσφυγες θα μεταφέρονταν στο κτήριο Β’.Το υπουργείο έφερε τον Ιούνιο 20 λυόμενα σεισμοπλήκτων στο οικόπεδο.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι πρόσφυγες, τα λυόμενα «δεν χωράνε πάνω από 2-3 ανθρώπους το καθένα, συνολικά δηλαδή 60 ανθρώπους το πολύ. Επιπλέον, στο κτήριο Β’ του Κέντρου δεν υπάρχει χώρος, αφού όλα τα δωμάτια στεγάζουν άλλους πρόσφυγες ή διοικητικές υπηρεσίες».

Την ίδια στιγμή, καταγγέλλουν πως, για να τους αναγκάσουν να μετακομίσουν, έχουν κόψει και το ζεστό νερό από τα δύο κτίρια του Κέντρου.

Απ’ την άλλη, σύμφωνα με τους πρόσφυγες, στις πρόσφατες συναντήσεις τους με τον γ.γ. του υπουργείου κ. Κατριβάνο, τους δήλωσε πως δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα κονδύλι για την επισκευή του κτηρίου Α’ και το υπουργείο δεν μπορεί να δεσμευτεί για χρονοδιάγραμμα επισκευής.

Μετά από αυτά, αποφάσισαν λοιπόν πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να στοιβαχτούμε σαν τα ποντίκια σε άθλιες συνθήκες και μάλιστα με άγνωστο και αβέβαιο μέλλον. Ξέρουμε πως η παραμονή μας στο κτήριο Α’ εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή μας σε περίπτωση σεισμού, όπως και τις προηγούμενες δεκαετίες».

Οι Κούρδοι πρόσφυγες απαιτούν «επαρκή και ανθρώπινη προσωρινή μεταστέγαση για 6 μήνες το πολύ. Γραπτή δέσμευση επισκευής του κτηρίου Α’ με μελέτη και χρονοδιάγραμμα που θα μας επιδοθούν. Ως τότε παραμένουμε στα δωμάτιά μας και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Την ευθύνη για ό,τι συμβεί την έχει το υπουργείο Υγείας», καταλήγουν.

από την Αυγή

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s