ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Αθλιες συνθήκες κράτησης ανήλικων μεταναστών

Πηγή: Ριζοσπαστης (23/07/11)
Σε διαμετακομιστικό κέντρο μεταφοράς των μεταναστών μετατράπηκε το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων που βρίσκεται στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων. Κατόπιν σχετικής εισαγγελικής εντολής και με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υγείας – Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 30 ανήλικοι μετανάστες από 12 έως 15 χρόνων που κρατούνταν σε κέντρο κράτησης μεταναστών στην Ορεστιάδα μεταφέρθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής σε ένα προνοιακό ίδρυμα με σοβαρά προβλήματα και λειτουργίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα καθήκοντα για τη φροντίδα των παιδιών μοιράζονται ο κοινωνικός λειτουργός που είναι και ο Διευθυντής του Κέντρου μαζί με τους δύο επιμελητές. Οι τρεις αυτοί υπάλληλοι εναλλάσσονται σε 24ωρες, 48ωρες ακόμη και 72ωρες υπηρεσίες με διανυκτερεύσεις μέσα στο Κέντρο για να μπορέσουν να βγάλουν σε πέρας το καθημερινό πρόγραμμα. Ελλείψεις υπάρχουν σε κρεβάτια, ντουλάπια, σε επαρκή θέρμανση και παλαιές κτιριακές εγκαταστάσεις.

Σε αυτές τις προβληματικές συνθήκες που το υπουργείο Υγείας γνωρίζει ότι λειτουργεί το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας τσουβάλιασε 30 ανήλικους μετανάστες θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων που έφτασαν στο ίδρυμα ασυνόδευτα, χωρίς διερμηνέα, χωρίς κανένα σχέδιο για το τι θα κάνουν. Απλά μεταφέρθηκαν χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική φροντίδα και μέριμνα .σε ένα περιβάλλον που στερείται εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού (π.χ. γιατρών, ψυχολόγων κ.α.) για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών τους.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να φύγουν από το ίδρυμα χθες 21 από τους ανήλικους μετανάστες προς άγνωστη κατεύθυνση με την σχετικά μάλιστα άδεια του Υπουργείου Υγείας που άναψε το πράσινο φως όταν ρωτήθηκαν από την διοίκηση του ιδρύματος.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s