Αφιλόξενη για πρόσφυγες η Πωγωνιανή

Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών (23/07/11)
Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής, καθώς υπό την πίεση της τοπικής κοινωνίας και κυρίως, των εκπροσώπων της (της δημοτικής αρχής αλλά και μελών του ΠΑΜΕ), αρνήθηκε τη φιλοξενία σε 30 νεαρούς, ηλικιών από 15 έως 25, κυρίως Αφγανούς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν, κατ’ εντολή του υπουργείου Υγείας και αρμόδιο εισαγγελέα, από τη Νέα Ορεστιάδα καθώς το κέντρο κράτησης μεταναστών έχει γεμίσει ασφυκτικά από κόσμο.

Ο πρόεδρος του κέντρου Παναγιώτης Τσούνης σύμφωνα με τιη δήλωσή του στον «Η.Α.» απάντησε στο υπουργείο ότι «καλώς να τα δεχτούμε, αυτή την περίοδο δεν έχουμε ούτε ένα παιδί ούτως ή άλλως, μέχρι το Σεπτέμβριο. Αυτό το γνώριζε το υπουργείο». Ο κ. ζήτησε από το υπουργείο να σταλούν τμηματικά και στις 20 του μήνα, την περασμένη Πέμπτη, ξεκίνησε το λεωφορείο από τη Νέα Ορεστιάδα με 30 άτομα. Στο μεταξύ όμως, τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου έθεσαν θέμα να μην φιλοξενηθούν τα άτομα. Την ώρα του συμβουλίου, στο ίδρυμα βρέθηκαν και ο δήμαρχος κ. Καψάλης μαζί με αντιδημάρχους του, ζητώντας να μην έρθουν τα παιδιά. Ο κ. Καψάλης έθεσε θέμα μη ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, κάτι που ο κ. Τσούνης αρνείται, λέγοντας ότι είχε ήδη ενημερώσει τον αρμόδιο αντιδήμαρχο

«Ξέραμε ότι είναι παιδιά 14-15 χρονών» συνεχίζει ο πρόεδρος του ιδρύματος, κάτι που ωστόσο είναι αμφισβητούμενο καθώς συχνά, μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα δεν δηλώνουν την πραγματική τους ηλικία και αυτή δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί ελλείψει εγγράφων. Το επιχείρημα ότι είναι μεγάλοι άνθρωποι και όχι ανήλικοι χρησιμοποίησαν κυρίως οι τοπικοί φορείς που αντέδρασαν, ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος, το ίδρυμα είναι άδειο, δεν έχει μαθητές και οι φιλοξενούμενοι δεν θα έρχονταν σε επαφή με ανήλικα παιδιά. Μειοψήφησε ωστόσο, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και ο δημοτικός σύμβουλος Πωγωνίου Χρήστος Μεντής ο οποίος είναι μέλος του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, ήταν αντίθετος στη φιλοξενία, με το επιχείρημα ότι το ίδρυμα δεν έχει κατάλληλες υποδομές και προσωπικό και διαχωρίζοντας τη θέση του από «ρατσιστικές απόψεις», όπως είπε.

Παραιτήθηκε η πλειοψηφία

Το υπουργείο Υγείας ζήτησε την παραίτηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου που ψήφισαν να κλείσουν οι πόρτες του ιδρύματος (!) και να μην δεχθούν τους φιλοξενούμενους. Όντως, τα μέλη του Δ.Σ. υπέβαλαν παραιτήσεις . Τα 30 άτομα έφτασαν στην Πωγωνιανή και Παρασκευή το πρωί 21 παιδιά από τα 30 έφυγαν προς διάφορες κατευθύνσεις σε συνεννόηση με συγγενείς τους. Σάββατο μεσημέρι έφυγε και το τελευταίο και το ίδρυμα είναι πάλι άδειο και «αμόλυντο».

Το θέμα είναι και ανθρωπιστικό εκτός από όλα τα άλλα, ανεξάρτητα από την ηλικία των φιλοξενούμενων και σε αυτό τον τομέα, ο δήμος Πωγωνίου δεν «πήρε καλό βαθμό» αντιδρώντας σπασμωδικά, με προφανή κίνδυνο να κατηγορηθεί για ρατσισμό και ξενοφοβία. Εντύπωση προκαλεί και η στάση μελών του ΚΚΕ, που με διαφορετικό σκεπτικό, αντιτάχθηκαν στη φιλοξενία. Αντίστοιχες αντιδράσεις, αρκετές από αυτές επιθετικά ρατσιστικές, προέκυψαν και σε αντίστοιχη περίπτωση, όταν νεαροί Αφγανοί μεταφέρθηκαν στο αντίστοιχο κέντρο της Κόνιτσας πριν από δύο χρόνια, μετά την επιχείρηση «σκούπα» στον καταυλισμό προσφύγων στο λιμάνι της Πάτρας.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s